23 december 2012

Julen för länge sen...

 Tomten var alltid den samme, år efter år...för jag älskade ju att vara tomte...här tillsammans med svärmor som är borta sen många år...

Barnbarnet André var nog tre år denna julen.

 Ett annat litet barnbarn som idag är vuxen och har två egna små barn.

Lilla Frida som också är vuxen idag...

Självklart hade vi en riktig gran och det luktade jul i hela i huset. Granen kom aldrig in förrän på lilla julafton då även skinkan griljerades.

Idag får jag börja i november för att hinna och orka att få fram julen. Jag hoppas att jag i eftermiddag ska få känna av lite av den gamla julstämningen.

 Jag är inte längre tomte på julen, inte heller lika ung och pigg som då, men i eftermiddag har vi vår första julafton tillsammans med Wictoria och hennes Christian. En tradition som vi ändå lyckats att bevara.

 Förr bakade jag massor före jul jag gjorde kola, ischoklad och knäck. När mina barn var små gjorde jag också kalvsylta och leverpastej...Idag hinns inget sådant med...idag  köps allt färdig eller som halvfabrikat...Julen som ska vara så trevlig är idag mest bara ännu ett stressmoment som ska hinnas med!

Idag blir det klart här i alla fall och klockan två står mitt julbord framdukat, sen ser jag fram emot några fina timmar tillsammans och bilder kommer i morgon. Ha en fin dag, da´n före doppareda`n, fast här blir det julafton idag...den första av flera...


31 kommentarer:

Siita sa...

God morgon Mona. Här blir det två julaftnar. En i morgon hos Ingela o en den 28de hos Ing-Britt. Då den 28de blir vi alla barn o barnbarn samlade till lutfisk. Kram

Anonym sa...

Här är en till som inte är lika rask som förr, och det gäller det mesta.

Önskar dig & Mr B en riktigt god jul

kram

Anonym sa...

SV: det var inte lite ni ska köra denna jul. Jag vet att ni tar det försiktigt.

kram

Camilla sa...

Tiderna förändras. Ibland till det bättre ibland till det sämre ;)
Tur man har minnet...och bilder kvar så man blicka tillbaka :)
Ha nu en riktigt god jul.
Kram!

Yvonne ♥ sa...

Morn! Oj vad stressigt du hade det förr.Bättre som det är nu att köpa hel/halfabrikat och ha det lugnt och skönt med de man älskar!!Sillen får gubben äta ,men laxen hjälper jag gärna till att äta upp!! Ha en bra helg! Morgonkram!

Helen sa...

Känner precis som du. Julen var roligare förr, fast man skulle göra allt själv. Lunch och Kalle hos mina föräldrar, snabbt iväg med man och barn till hans föräldrar, mat, mat, mat. Landade hemma i soffan vid nio-tiden. Nä, nu är det lugnt och skönt. Ha en fin och mysig helg!

syren sa...

Tiden den går och vi med den och det blir inte alltid som det var förr.Det viktigaste är ju att få vara tillsammans med familjen!God Jul till dig och din familj!kram

Anonym sa...

Hej Mona,,javisst är det kul när man får vara med på lite olika tillställningar..Jag ska fira julen i Vreta,det blir som det brukar en Snoozjul..Haé och en Riktigt GOD JUL till er alla..Kram.

Anonym sa...

Vilken fin tomte du var Mona, men lämna över tomtejobbet till någon av barnbarnen och passa på att njuta lite av julen.Hoppas ni får fina dagar med alla barn och barnbarn. EN riktigt god jul och en stor julkram från Nenne och gubben.

attis sa...

Hej vännen. Tack för din värmande kommentar. Försöker för fullt att få någon julstämning här. Blir nog bra i morgon då en del av mina döttrar kommer. Ha nu en riktigt God Jul.
Bamsekram

Anonym sa...

Ja, Julen var roligare förr, måste man helt klart erkänna!
Vilken kalaspingla Du är på detta fotot, tror tusan Bosse blev helt ifrån sig när han såg Din skönhet! :)
Fast charmen & skönheten har Du fortfarande kvar idag, både på insidan & utsidan!
Kramizar
Stevie

|| mannen som kan prata om hundar || sa...

Det kan ju vara bra att köpa det mesta så att man hinner lägga mer tid på sina nära och kära! :)

Gilla sa...

Det var härliga julminnen du har plockat fram. Här blir det varken tomte eller julklappar. Jessica, Baloos Matte kommer hit tillsammans med sin Pappa på jullunch och vi har inte köpt några klappar varken till dem eller till oss själva. Visserligen fick Jessica en nystickat mössa av mig i förrgår och då sa jag att det var en juklapp i förväg.

Du gör ju helt rätt som inte stressar ihjäl dig med att laga mat eller baka nu. Helt rätt! Det blir inte mycket mat här heller. Inte ens en julskinka och brunkål. Men det beror på om Bert har ångrat sig, när han kommer ner i affären idag.

Jag vill verkligen önska dig och Bosse en verkligt God Jul.

Kram/Gilla

Anonym sa...

och ett fint danderat grishuvud mitt på bordet...det minns jag :)
werona

Veiken sa...

Jätteroligt att titta tillbaka och skönt att slippa vara lika aktiv som då, när man höll på halva natten före julafton! Kramar och en riktigt GOD JUL önskar vi dig och Bosse!

ansepanse sa...

vad härligt att se tillbaka på fina jular och ha nu en riktigt fin jul
GOD JUL vännen
kramar

Znogge sa...

Åren går och tiderna förändras. Men det innebär inte att det inte blir bra.

Önskar dig en finfin lillejulafton!
Kram

fialia sa...

Här va de julafton i fredags så nu e de över, gött de.
Nu e de bara jobb som gäller, men tycker de går bra de med.
ta nu några lugna andetag o koppla av.
ha de Fia

Ama de casa sa...

Jag tycker du är mycket snyggare idag när du inte är tomte :-)

Ha en riktigt GOD JUL!
:-)

livet på landet sa...

Jag minns min mormorsmor alltid läste julevangeliet efter maten och vi satt alla tysta och stilla med ljusen brinnande och lyssnade. Ja, det fanns nog saker som var bättre förr..
Ha nu en (två) riktigt GOD JUL !
Kram ♥

Inger Rozèn_Chintoh sa...

Godkväll!
Jag vet att Mona inte sitter här,men kanske i morgon
Som du vet har jag varit sjuk,men nu har jag revbenspjäll i
ugnen och gratinera potatis till.
I morgon firar ja med son o katter,
På juldagen kommer min dotter med familj.Så roligt.
Alla ni som läser här,God Jul!
Inger

Nillas Trädgård sa...

GOD JUL :-)

Ma sa...

God Jul. Hoppas Du får en riktigt trevlig jul...

Yvonne Johansson sa...

Tittar in för att önska en riktigt god Jul. Vilket fint kort det är på dig i bloggen :) Ta det lugnt nu och jag hoppas du ska få känna en riktig härlig Julefrid. Kram Yvonne.

paloma sa...

Du på minner om Anni frid lyngstad! På bilden! Du är lika vacker som hon ännu idag! klart du var tomte! så snäll som du är! Din fam kan skatta sig lyckliga att de har dig! KRAM OCH GOD JUL till dig och bosse! och kissen från oss!

eva sa...

Härlig tillbakablick och visst förändras allt mot förr.
I morgon samlas vi alla hos mig så det ska bli kul att träffas alla för det händer inte så ofta.
Önskar er en riktigt fin julafton.
kramiz

Nett sa...

Vi har jul hos mamma i år, här blir det minijul på Onsdag. God jul på dig :)
Kram

Mita sa...

Julen blir lätt stressig, men det kanske man får skylla en del på sig själv också.Man vill inte släppa taget och förändra nånting.Men jag har faktiskt släppt taget, nu gör jag inte allt själv längre utan får fin hjälp av dottern som gärna donar på i köket, och nu är våran lillejul avklarad, och i morgon samlas vi hemma hos ena sonen. Så härligt att få träffa alla och riktigt rå om varandra..
Sköt om er och ha en riktigt fin fortsättning på julen,
Stor varm kram***

Ninja sa...

Vad snygg du var på kortet, härlig färg på håret :)
Men utseende är inte allt, den ska sitta på en snygg insida också....

Ellis sa...

Hej!
Dubbelt julfirande här med, senare idag med killen och hans familj, på juldagen med mamma, syster, morbror och killen! =)
Hoppas ni får en underbar jul!
Kram Elenor

starling sa...

Ojojoj vad du hinner med och ännu mer förr. Det är bra jobbat tycker jag. Vad goda bullarna ser ut. Sitter här och suktar efter dom ;).
Tomtemasken får mig att tänka på när barnen var små. Vi firade alltid hos min mormor och morfar. Det var alltid någon från morbror med familj som var tomte. Ett år när det var mycket snö tog han hästen och släde och åkte upp i byn med tända facklor. Han kom tillbaks med tomten som han varit och hämtat. Vilken upplevelse, även för oss vuxna. Vi vet än idag inte vem tomten var. Och visst jag fick fram videokameran och filmade allt, men lät allt ligga och när vi sen skulle spela över på VHS så vart allt förstört till min stora sorg. Det är ett ögonblick som aldrig kommer tillbaks.
Sv; det finns allt för många knäppa chefer. Vad får dom ut på att vara så elaka? Och framför allt, hur fick dom blir chefer?
Jag önskar dig en riktigt god jul.
kramar =)

SOMMARPROGNOS 2023

Min sommarprognos för 2023 Sommaren 2018 kommer att leva kvar i folks minne länge...den blev LÅNG och mycket varm, precis som min prognos v...