20 december 2012

Vad är ett "måste" på ditt julbord?

 Jag kommer att ha ett julbord här på lilla julafton då yngsta dottern Wictoria och hennes Christian kommer hit på eftermiddagen.

Vi har enats om att begränsa oss till det vi brukar äta av...så det blir potatisgratäng, skinka, rödkål, köttbullar, prinskorv och revben...bröd & smör. Detta tror jag blir helt tillräckligt.

 Andra år har jag haft pressylta, kalvsylta, leverpastej, rökt korv, ost, rödbetssallad, brysselkål, rökt lax, köttkorv, äggost...plus allt det som vi verkligen äter som du kan se högre upp i detta inlägg.
Vad brukar du ha och vad är ett "måste" på ditt julbord? Har du också en massa mat som åker in och ut för att till sist hamna i frysen eller i soporna...så himla onödigt, för ingen kan ju äta sig mer än proppmätt... eller?

29 kommentarer:

Siita sa...

God morgon. Vi har skinka, köttbullar, sill, Jansson, rödkål, revben, ost o leverpastej. Sen dopp till gubben. Bara det som alla äter. Vatten o julmust att dricka. Kram

Kristina sa...

God morgon kära Mona! Kan inte sova. Utslitna höften värker så jag blir galen. Så går det när man inte lyder läkare. Attans. Vad mycket gott du har på ditt julbord.Ser ut som på min farfar och min mammas jular. Nu har vi inskränkt oss till skinka så klart, sill köttbullar och dopp i grytan för det älskar min pappa. köttbullar rödbetssallad lax och min dotter Malins goda traditionella Janssons som hon bidragit med i över 15 år, rödkål, prinskorvar sylta mm och naturligtvis julegröt som vi rimmar till säkert . Tack för rimmet..ler Det sitter nu..ha ha.Kram från Kristina som är ledsen över höften som värker och håller på...bläää Inför julen och allt. Är ju inte klar ännu. Måste ge mig ut inhandla det sista i dag och pulsa fram i snön och halt oxå. gnäll gnäll....

Anonym sa...

jansson, sill, en lagrad ostbit, leverpastej.lax
Ev skinka, men den klarar jag mig utan

mvh

Anonym sa...

Grönkålssoppa, ost, sill, lax, jansson, skinka, köttbullar, prinskorv, vörtbröd, ris ála malta. Bättre att äta av det man tycker om än att slänga.
Hälsningar // Gafflan

Camilla sa...

Blana är ett måste.
Och skinka så klart.
Annars är jag inte så förtjust i själva julmaten.
Men äter den...det gör jag ändå :)
Kram!

Yvonne sa...

Godmorgon!Oj vad jag blev mätt av att se på dina bilder.Vet inte än vad vi ska ha ,men nåt blir det,vi har inte hungrat ihjäl nån gång ännu.. Här har det snöat lite inatt minus 1 nu! Ha en bra dag! Morgonkram!

Anonym sa...

Vi Önskar er alla en God Jul och ett Gott Nytt År !

MVH Janne o Lilly !

Gilla sa...

Vi får fint sällskap på julaftonslunchen. Då kommer Baloos Matte, Jessica på besök tillsammans med sin Pappa. Men så mycket mat kommer inte att finnas på vårat julbord.

Sv: Jag sjöng absolut inte på bilden, men råkade väl säga nåt till någon just som Jessica fotade mig.

Tack för komplimangen. Inte dåligt att bli jämförd med den fina solnedgången.

Kram/Gilla

Sladdertackan sa...

Jag ska fira med dotterns familj. Vi försöker också dra ner på rätterna, men köttbullar är ett måste, så dem har jag fixat. Sedan ska jag också fixa ägghalvor med skagenröra och räkor och kallrökt laxrulle med pepparrotsost och gräslök. Ingen av oss uppskattar sill så det blir andra kalla rätter. Jansson skippar vi i år.
Kram

Anonym sa...

Vilket härligt dignande julbord du dukat upp. Men visst är så, maten åker ut och in och till slut så får man kasta vilket är så synd. Hos oss har vi dragit ner på rätterna så det blir bara det som vi vet att alla äter. Jag slår gärna ett slag för lite mer grönsaker på julbordet, det tycker jag att vi är lite dåliga på.Kram från hostiga Nenne

Ellis sa...

Hej!
Vi brukar ha skinka, korv, köttbullar, lax, sill och leverpastej, kanske kalvsylta! Inte så mycket mer än det + potatis och lite sallad då! =)
Svar: Ska ringa sjukvårdsupplysningen senare idag och kolla med dem!
Ha en fin torsdag!
Kram Elenor

Ama de casa sa...

Jansson, skinka, köttbullar, sill, gravad lax, prinskorv och helst rullsylta om jag får tag på det :-)

Äggost... Sååå gott! Men jag har bara ätit det en gång när vi hälsade på en kompis som bor på Tjörn :-)

Carina Sjölund sa...

Skinka och gravad lax, är ett måste på julbordet :) Men visst äter jag mycket annat oxå :)
Kramen rara du♥

ansepanse sa...

ett måste är kålrotslåda, ingen jul utan den, sedan har vi förstås sill och skinka, kokt potatis, i år skippar vi rödkålen, jag har köpt en burk rödbetor istället, vi har också begränsat
Sv: jag höll på att dratt på ändan igår, det var bara en millisekund på att jag gjort det
kramar

Inger Rozèn_Chintoh sa...

Hej!
Ett måste är skinkan.Janssons frestelse.Sillsallad.Snaps till!
Varför har man prinskorv o köttbullar på julbordet?
Den där kålrotslådan ska jag pröva.Dotter min brukar ha någon finsk variant på morötter.
Kranm och God Jul!

Gunilla sa...

Det är sill o potatis, lite jansson gärna. Hemgjorda köttbullar...skinka o vörtbröd..det räcker för mig, och julmust förstås !

Mita sa...

Ja nog har man dragit ner på en del,för det går ju inte att äta för mycket,man mår inte bra av det..**risgrynsgröten som vi hade förr med mandeln i som avslutning på det hela.Jisses då var man redan proppmätt,hehe...
Men annars så är det ju skinka,lax,heminlagd sill,ägghalvor,köttbullar,prinskorv, jansson såklart,edamerost,olika rökta korvar så det räcker bra ändå,sen har man rester att äta av,och man är ju borta och äter också. Herregud man bara äter och gottar sig under julhelgen..*L*..
Kram vännen♥

Kina sa...

En riktigt lyckad julskinka slår ju det mesta. På senare år har även Jansson börjat klättra på min favvolista :)

Kram Kina

Nett sa...

Vi har mycket på bordet, men det jag får på min tallrik är jansson, prinskorv, köttbullar, rödbetsallad, julskinka. Skulle jag få i mig mer så kan det bli av laxen och sillen. Kram

anniepiie sa...

jansson, skinka och köttbullar! :D Mums!!

fialia sa...

Maken o sonen vill ha skinka o de fixar dom.
Sen är min mammas "dallriga" omelett med räkstuvning o varmrökt lax + skånsk brunkål det som hör till. I år blir det sallad de la russia o bönpesto, vi byter när vi hittat ngt gott som man inte äter så ofta så kan de komma med på julbordet.Har fått goda recept av en spansk bekant.
Jaha du jobbar inom det, vi har ofta kontakt med er inom mitt jobb med utsatta kvinnor o barn.
ha de Fia

Ma sa...

det som Du räknade upp samt julskinka är något som brukar finnas hos på julbordet. Men även här har det minskats ned ordentligt på det som finns på julbordet. Annat var det förr i tiden...

Herr Nilssons Fru sa...

Vi behöver aldrig slänga mat - vi har hundar:) Jag gillar julmat o har rätt mycket på de o jag tycker de mesta går åt. Så har jag ju hundar som sagt:)

Kramiz

Kajsa sa...

Hej min vän!
Vi har inget traditionellt julbord, vi gillar inte fisk och vi gillar inte syltor och sånt heller.
Vi har en Jönssons (Jansson fast med köttfärs i istället, jättegott!), så har vi köttbullar, korv som vi har skurit i bitar som prinskorv, julskinka (så klart), potatis, potatissallad, rödbetssalad, tjälknöl, leverpastej, saltgukra, pepparsalami och tzatziki.
Huvudsaken är att alla ska hitta något som dom tycker är gott, och att vi är tillsammans.
I år ska även min mamma komma, hon har aldrig varit här någon jul förrut, så det ska bli så skoj och mysigt att få rå om henne lite.

Massor med kramar från mig!

starling sa...

Vi brukar ha alldeles för mycket på julbordet. Efter några dagar blir det lite trist att ta fram den maten igen och igen.
Nu när vi hade vår jul i förväg så hade vi inte mycket olika saker på bordet och vi tyckte vi hade handlat lagom mycket. Men hälften var ändå kvar av allt. Att det ska vara så svårt att köpa rätt mängd.
Jag är lite barnslig och ser det som en utmaning att få till det med rätt mängd eftersom det precis som du skriver kanske slängs till slut. Onödigt.
Jag vill ha julmust, skinka, lax, och mjukt bröd med god korv på (gärna vildsvin), det är nog dom viktigaste för mig. Efteråt vill jag gärna ha julskumgodis och gräddnougaten från Alladinasken.
kramar =)

Veiken sa...

Du milde så mycket mat.... jag gör ingen julmat själv i år! Underbart! Kramar

Fenixmonas sa...

Tack GAFFLAN för din kommentar! Vet inte vem du är så jag kan inte svara dig men Ris ála Malta glömde jag ju att skriva, men det har vi också på vårt julbord! Kramiz

paloma sa...

Sillen och laxen är det godaste tycker jag och omeletten!kram

eva sa...

Åh vad mycket gott och vilken vacker julservis.
Det blir julskinka, janson, sill, lax, köttbullar, ost, leverpastej, prinskorv, ägghalvor,sylta, potatisgratäng rödbetssallad och bröd.
Ja nu blev man hungrig:)
kramiz

SOMMARPROGNOS 2023

Min sommarprognos för 2023 Sommaren 2018 kommer att leva kvar i folks minne länge...den blev LÅNG och mycket varm, precis som min prognos v...