6 maj 2012

Humanistisk konfirmation

Ja, så heter det, den borgeliga konfirmationen som hölls i Ski Rådhusteater.
Efter inmarsch och välkomsthälsning satte sig konfirmanderna ner.
Därefter fick vi höra "Imagine" av John Lennon framföras av en flicka, med en underbart vacker röst. Hon ackompanjerades av en fiol och en flygel.
Det hölls ett tal till konfirmanderna...
som sedan fick ta emot sina kursbevis.
Därefter blev det en hälsning från konfirmanderna genom två flickor som berättade hur de i gruppen hade fått lära sig medmänsklighet, genom att bland annat få känna hur det är att komma som flykting och vara utan mat, att få känna hur det känns att verkligen vara hungrig.
Sen sjöng den duktiga vokalisten "I Feel Pretty" och vi fick också höra ett fantastisk solouppträdande av mannen med fiolen. Helt underbart!
Före utmarschen sjöng alla gemensamt, den tyska folkvisan "Din tanke är fri".

Detta var en fantastiskt fin konfirmation. Jag vet inte om detta finns i Sverige, men om det inte gör det så hoppas jag att det kommer. Det är en fin kunskap att få med sig ut i livet...kunskapen om medmänsklighet!





23 kommentarer:

Siita sa...

God morgon. Hoppas det kommer hit oxå. Vilken fin lärdom. Kram

Anonym sa...

Mors,,Ja det verkade som det var en fin cermoni,,som vi gärna kan införa även hos oss..
Ja klart jag njuter,i solen och värmen..
Tragiskt att se dessa fina byggnader stå som lik utefter strankanten,,måtte dom komma överens någon gång,även om hatet bland vanligt folk fortfarande gnager..Haé Kram.

Petra sa...

God Morgon!
verkar mycket trivsammare än att sitta i en kyrka och titta/lyssna på guds ord.

Kram

Yvonne sa...

Godmorgon! Medmänsklighet är en viktig egenskap att ha! Förstår att du inte kan komma på träffen ,du har ju fullt upp.Ha en bra dag! Morgonkram!

Aurora sa...

Vad fint. Det är ju det allt handlar om. Att bli en bra medmänniska osv. Kram

Gunilla sa...

Ja mycket värdefullt !! det är inte sällan man är stolt över att vara norska i grund och botten :)

attis sa...

Det låter som en vacker konfirmation. Nog vore det dags att förnya konfirmationen här i Sverige oxå. Mina första 8 år i livet var det oxå potta och utedass som gällde. Ha en skön dag.
Kramen

Nett sa...

Så fint det ser ut. Kanske ovanligt att se ungdomarna i vanliga kläder istället för de vita som vi har här i Sverige. Kram

|| mannen som kan prata om hundar || sa...

Vilken fin ceremoni :)

Ninja sa...

Jag förstod inte meningen med det hela eftersom konfirmation betyder att man bekräftar sitt dop.

Nåväl, en kurs i etik är väl helt på sin plats men namnvalet????

Ama de casa sa...

Vilken fin konfirmation!

sv: Ja, wordpress fyller nu i den där "jag vill ha kommentarer på mail" med automatik. Urdumt! Jag ber om ursäkt å deras vägnar, själv känner jag mig oskyldig... ;-)

Gilla sa...

Om man införde den här typen av konfirmation, så kanske världen skulle kunna bli lite bättre. Det skulle nog vara välbesökt av såna ungdomar, som inte har vana vid det kristna budskapet. Förresten så har väl alla religioner samma budskap från början.

Sv: Vi var ju också på konfirmation igår. Jag är fortfarande inte färdig med mitt inlägg där. Jag har tillåtelse av konfirmanden att visa en film, som ännu inte är färdig. Där sjunger hon. Du ser att vi också var sena igår alltså.

Kram/Gilla

ingrid sa...

Är nästan säker på att det finns något liknande här med, att en i dotterns klass gick det.. Måste fråga..

ansepanse sa...

det låter jättefint att få lära sig om medmänsklighet, fina bilder
kramar

syren sa...

En fin konfirmation.Och fina bilder! Min älsta son konfirmerades på något liknande för flera år sedan på Dalarö i Stockholms skärgård. kram

Ma sa...

På sätt och vis är lite inne på samma sak som Ninja, men jag tycker att de kan införa detta här också, men de kan gärna behålla den kristna konfirmationen och döpa detta till något annat. Borglig konfermation tycker jag är lite fel namn på det. Däremot var det en jättevacker cermoni...

Ellis sa...

Hej!
Låter som en fin konfirmation, bra tema och fina bilder du har tagit!
Regn, sol och hagel här idag!
Hoppas du har en fin söndag!
Kram Elenor

Veiken sa...

Jag har varit på en borgerlig konfirmation för många år sedan. Man bytte till Humanistisk konfirmation på 90 talet, för borgerlig lät så politiskt. Jag har för mig att Norge införde borgerlig konfirmation på 50-talet. Allt enligt min faster som numera är död.
Jag tycker att en humanistisk konfirmation ska vara obligatorisk.
Krm

Smörblomma sa...

Vilken vacker konfirmation, ja hos oss är det dags igen 29 juli :)

SV: nu är koderna bortplockade igen, blev tvungen att sätta dit dem igen under en veckas tid då jag hade klåpat till det rejält genom att öppna en länk på fb, mm. Hela systemet hotades att bli hackat :(

Nu hoppas jag att allt är upprett och att jag inte ska behöva några skyddsmurar längre, för jag vill ju inte behöva ha några koder i vägen! Kram

paloma sa...

Var ni i Norge? Hos barnbarnet? Vad fint du gjort i gen på bloggen! Nu skall jag kolla ditt inlägg i går, missade det, kram

Äppelblom sa...

En liten kvällshälsning till dig!

Mita sa...

Det borde väl finnas båda kan man tycka så det finns valmöjlighet.
Vilken fin konfirmation,ett minne för livet...
Kram vännen**

kaffehörnan sa...

Kära tös
Så underbart trevligt detta blev. Fina bilder du fått till
Vädret är kalas i skåne

kram

SOMMARPROGNOS 2023

Min sommarprognos för 2023 Sommaren 2018 kommer att leva kvar i folks minne länge...den blev LÅNG och mycket varm, precis som min prognos v...