22 december 2013

Syltefläsket är klart!

Julens syltefläsk har idag tagits upp ur sin lake, precis lagom salt. Jag gör laken som mina föräldrar alltid gjorde. Jag tar ett par liter vatten och kokar upp, häller i så mycket salt att en liten potatis flyter, då är laken helt perfekt! Det kokta fläsket får sen ligga i saltlaken några dagar så det får ta åt sig saltet. Sen tar jag upp det och förvarar det i kylskåpet. Förr hade de inget kylskåp och fläsket låg då i stället kvar i saltlaken och togs bara upp när det skulle skäras skivor av det...
Idag ska det tvättas igen och jullakanen ska på. Sen ska bilen tömmas för i morgon ställs den ute på verkstaden och den nya bilen hämtas. Nu slapp gubben att tvätta bilen också...vilken tur!

12 kommentarer:

Siita sa...

God morgon. Sådant fläsk har vi aldrig haft någon gång. Här äts det aldrig fläsk mer än skinkan i jul. Revbenen är dänplockade med. Kram

Camilla sa...

Har aldrig hört talas om detta fläsk.
Men jag älskar salt så jag tror att jag skulle gilla det :)
God Jul och Gott Nytt År!
Kram!

Jenfan75 sa...

Det lät gott med egengjord syltefläsk..

Nett sa...

Kul när man lagar mat på gammalt vis :) God jul på dig! Kram

Anonym sa...

Sören kom och läste om ditt syltefläsk, slickade sig om munnen. Hans mamma gjorde alltid sådant fläsk. Nu för tiden får han nöja sig med skinka och revbensspjäll, ja några sillinläggningar slinker ju alltid med. Nenne

znogge sa...

Det var en helt ny rätt för mig. Roligt med olika traditioner :-)

Trevlig fjärde advent!

Gilla sa...

Sånt fläsk har jag aldrig hört talas om. Äter ni det okokt sen, eller?

Vi har bara skinka från fläsket. Eller kanske prinskorvarna har fläsk i sej? Har inte kollat ingredienserna.

Däremot, så äter vi en hel del sillrätter på julen. Jag har gjort en sillsallad idag och Sibbe håller på att steka och lägga in färsk sill nu.

Kram/Gilla

Ezter sa...

Aldrig heller hört talas om!

Mita sa...

Härligt med såna gamla traditioner som får leva vidare. Det skulle vara roligt att smaka sånt fläsk...
Kramar♥

Chintoh sa...

Hej!
Det där fläsket låter gott.Har aldrig hört talas om det
Glöm inte att vattna granen ochlycka till med bilen.
Kram,Inger

Veiken sa...

Det här är en maträtt som jag aldrig har hört talas om. Hoppas den blir som du vill att den ska! Kramar

Patricia sa...

sv: Jag säger som dig, under de kalla månaderna existerar jag mest, men jag är inte så levande. Det värsta är att jag inte är nöjd med värmen i Sverige på sommaren heller. Jag förväntar mig alltid att vi ska få medelhavsvärme och att den ska vara mellan maj-sep, men jag blir lika besviken varje sommar då det inte är som jag tänkt. Åh vad jag önskar att jag kunde flytta utomlands.

Hoppas du får en underbar jul.
kram