25 augusti 2013

Det är skillnad på kokt och inkokt makrill!

 Vanlig kokt makrill lagar man till som all annan kokt fisk. Du rensar och sköljer ur makrillen ordentligt, saltar och kryddar. Sen får fisken sjuda under lock ca 10 minuter. Klart!
 Inkokt makrill är något helt annat! Efter uppkok och skumning så tillsätter jag kryddpeppar och lagerbärsblad. 
 Sen får den stå och sjuda under lock... länge. Så här såg min makrill ut efter fyra timmas kokning (sjudning). 
 Min inkokta makrill var klar på morgonen, efter 15 timmars sjudning. Då såg den ut så här.
 Allt är mjukt, även benen. Jag brukar kolla om den är klar genom att ta en bit av det kraftiga mittbenet och smula sönder, är makrillen helt klar så blir det bara pulver av benet.
Makrillen kan ätas varm givetvis, men vi brukar äta den kall. Himmelskt gott är det i alla fall, oavsett hur man äter det. Ingenting av makrillen går till spillo för allt är lika mjukt, bara att äta!

19 kommentarer:

Gilla sa...

Tack för tipset.Det verkar vara ett bra recept.

Kram/Gilla

Gilla sa...

Haha! Nu kom din kommentar. Jag fick mail om det i min nya inbox.

Sv: Visst är det billigt för kaffe och bakelse där på Citygross. Tårtbiten var för ljuvligt god. Jag vill alltid ha deras Budapestare och det vet Bert när han beställer.

Annars handlar vi inte på Citygross, för det känns för stort och för rörigt. Men du måste ju kolla i alla fall. De är inte alltid billigast, som de påstår.

Kram/Gilla

fialia sa...

Det har jag aldrig gjort, låter gott.
Gillar att benen blir mjuka.
ha de Fia

Kristina sa...

Receptet ska jag ge till kinesen nya ägaren av vårt värdshus här i Gribbylund GourmeHouse Tack

Anonym sa...

Det här var kul att få veta, min mamma kokade ofta in makrill men hur hon gjorde är jag inte säker på. Vi fick den serverad dagen efter och då hade det bildats gele som fisken låg i, jag kommer ihåg att jag tyckte det var jättegott. Alltid kul att få lära sig något nytt.Nenne

Nett sa...

Gottans, jag älskar makrill :) Kram

Siita sa...

Go middag. Skulle gärna göra inkokt om jag bara finge tag på makrill. Kram

znogge sa...

Visst är det skillnad på kokt och inkokt! Men fisk är oftast ett säkert kort :-)

Kram och god morgon!

Aurora sa...

Jag tror jag ätit makrill på alla sätt men inte detta. Makrill i paket på grillen med diverse saker i paketet är supergott. Kram

ansepanse sa...

tack för receptet, nu har jag kopierat och sparat det :) mm, det är jättegott
kramar

yvonne sa...

Jag har aldrig ätit inkokt makrill..Svenska äpplen är godast.. Kram!

Chintoh sa...

Hej!
Lite omständigt men guda gott!
Kram,Inger

farfar0hebbe sa...

Hej du..På detta vis har jag aldrig ätit Makrill,,egentliugen inte så ofta på annat vis heller..
Tack,det var en skön balkongstund..Haé Kram.

|| mannen som kan prata om hundar || sa...

Jag tror dig när du säger att det är himmelskt gott!!

Veiken sa...

Jag är nog knäpp, men jag gillar kokt makrill bättre än inkokt. Det ger lite tuggmotstånd vilket jag gillar, men smaken är ju liksom baken! :) Kram

Ma sa...

Makrill är gott. Fast jag tror att jag föreedrag kokt makrill faktist.

Mita sa...

Gud så mumsigt, det riktigt vattnas i munnen..**
Kramar♥

Gilla sa...

Sv: Du menar inte att du har så många vänner, som har blivit kapade? Vad jag vet, så blev du inte drabbad av mej.

Kram/Gilla

MICKAN from QUEENS FIELD¸.•°`♥✿⊱╮ sa...

Vad bra. Tack!