25 januari 2012

Lite från bloggarkivet...En fundering från 2008

Det är allför många vuxna barn idag som bara struntar i sina föräldrar. Allt kan inte skyllas på ett stressat samhälle, vilket många gamla föräldrar gör, när de förgäves väntar på sina barn. Nej, det är nog bara att inse att det blir allt fler som får vänta på dem som aldrig kommer.  
Jag har funderat på orsaken till denna förändring och tänkt på hur det har förändrats i samhället. Hur påverkas barnen av att fostras på dagis?  
Hur tänker yrkesarbetande föräldrar när de får barn? Barn som efter 1-2 år placeras på dagis. Föder vi barn för släktets bevarande eller samhällets tillväxt? Föder vi barn endast för etablissemanget? De allra flesta måste arbeta, det går idag inte att leva av endast en lön. Åtminstone inte för låg-och normallönetagaren. Så varför föder vi barn idag?  
Det kan ju knappast vara för vår egen skull. Föräldrarna tycks idag vara de som ser barnet minst. De lämnar sitt barn tidigt på morgonen,hämtar det/dem efter arbetet för att de ska sova hemma. Barnet är då ofta trött och grinigt,för att deras "arbetsdag" varit alldeles för lång. Helgen blir ofta stressig då en del föräldrar tycks tro att helgen skall reparerar hela veckan. Så hur bra är egentligen vårt "perfekta" samhälle?!  
Hur mycket kan gamla föräldrar egentligen förvänta sig av sina barn? De vuxna barnen kanske hellre hade besökt sin älskade dagisfröken, om de haft tid över!?

32 kommentarer:

HosPetra sa...

God Morgon!
Tänkvärda ord det där.
Ja idag är det lite för kallt för att vara skönt ;)

Kram

Smörblomma sa...

Så tänkvärt, allt igenom.

Får mig att tänka på att jag aldrig ångrat då jag tillbringade 7 år som hemmafru när barnen var små. Under den tiden byggde vi hus och allt, så ekonomin var ju verkligen inte den bästa under de åren.

Men inte blev den bättre fast man började jobba heller, för "det far, vad man har." :)

Nej, jag vill bara ha sagt att åren hemma med barnen då de var små känns för mig som något väldigt värdefullt, så här i efterskott. Kramiz

Anonym sa...

Mors,,Ja dina ord väcker tanken,finns det något rätt eller fel i detta,,har dagens föräldrar något val...
Nu är din resa så nära,,så nu är jag lite Avis..Haé Kram.

biggan sa...

ja det är inte klokt, jag är glad för dom stunderna jag har varit hemma med barnen, och allra helst nu då, med tom och simon, men krävdes att jag skulle bli sjuk och vara hemma för att jag skulle förstå, hur viktigt det var för dom kram biggan

Ingmarie sa...

Kanske har det lite med att göra att det är svårt att få det att gå ihop på en lön?Det kan ju även vara så att man väljer att arbeta samtidigt som man vill ha barn....sedan finns det ju även de som är ensam förälder och då finns det liksom inget val.
Men jag tror att mycket kan bli bättre både för barnen och föräldrarna!

Allt gott till dig!

Yvonne :-) sa...

Godmorgon! Jag och Kjell bestämde att jag skulle vara hemma om vi fick barn,och så blev det.När barnen blev större tog jag trappstädning för trapporna kunde jag städa när Kjell kom hem och tog hand om pågarna.Ja det är svårt att ha datakurs Har man 10 st deltagare så är det inte lätt.Jag skulle vilja gå kurs i bild/film redigering.Ha en bra dag! Kram!

MICKAN sa...

Jag tror att barnen inte far illa av att vara på dagis.

Nackdelen är ju att man måste arbeta i dagens samhälle och det finns dessutom många ensamstående föräldrar som inte har något val då de tvingas ut i arbetslivet även om de vill vara hemma med barnen.

Glömmer aldrig hur dåligt jag mådde när det blev riktiga heldagar på dagis för tösen när hon var liten. Gubben var ju sjöman och var borta långa tider och jag hade ett nytt jobb som krävde heldag. Nåja, den tiden varade inte i evighet för jag slutade efter ett tag och tog ett annat arbete.

Förövrigt så umgås vi i hela familjen med varandra. Yngre och äldre.

Sand mellan tårna sa...

Vilka underbara bilder!
Jag tror inte barn mår dåligt eller far illa av att vara på dagis så länge föräldrarna ägnar dem uppmärksameten och är engagerade i dom när dom är hemma.
Jag är väldigt tacksam att jag kunnat vara hemma med Alex i alla dessa år. Han har ju gått på dagis (sen han var runt 1 år), 3 dagar i veckan och det har bara gjort både honom och mig gott. jag fick egen tid och han fick vara med andra barn och fick ett eget socialt liv.
God morgon!

carinasjolund sa...

Jag hade mina barn hos dagmamma när dom var små!
För jag hade ingen bra bild av dagis???

Men dottern var jag hemma tills hon var 2½ år, det kändes bra :))
Kramen♥

zoega59 sa...

Tänkvärda ord.

Min tankeverksamhet har inte riktigt startat än. Men jag lär väl vakna ordentligt strax eftersom jag ska ge mig ut i kylan

Ha en bra dag
mvh

Gilla sa...

Det var verkligen läsvärda tankar. Jag var hemma hos mina barn i 7 år och under den tiden var jag dagmamma också. Men när mina två äldsta var små var de hos Dagmammor. Så när äldste sonen skulle börja i skolan bestämde jag mej och stannade hemma, så han inte skulle behöva vara "Nyckelbarn". Så var det på den tiden, att det inte fanns Fritids, när skolan var slut för dagen.

Sv: Du hade tur som fick tag på så billiga böcker. Men jag har så fullt med inbundna böcker att jag inte får plats med flera, trots att jag gjorde av med massor, när vi flyttade för 10 år sen. Nu blir det bara pocketböcker för min del och gärna lånade.

Kram/Gilla

|| mannen som kan prata om hundar || sa...

Jättebra skrivet!

Jag har ju själv inga barn, men jag och min mor håller kontakt dagligen om allt möjligt samtidigt som vi försöker träffas regelbundet.

Camilla sa...

Ojojoj...SÅ tänkvärda ord.
Tyvärr SÅ sanna.
Kram på dig!

Sladdertackan sa...

Tänkvärt! Jag tror så här:

Vi skaffar barn för det är en drift vid föds med för människosläktets fortlevnad. Vi älskar och fostrar våra barn efter bästa förmåga, men vi får aldrig glömma att vi inte äger våra barn - vi har dem bara till låns.

I vårt samhälle har den äldre generationen fått en låg status och barnen har inte heller fostrats i den andan (hedra din fader och din moder) och därför glöms föräldrarna bort. Samhället förväntas ta hand om dem. I andra kulturer är det annorlunda där det sociala skyddsnätet inte finns, där uppfostras barn att ta hand om sina föräldrar. Så var det också tidigare i norden. När jag växte upp (på landet visserligen) så bodde flera generationer tillsammans.

Bara en liten reflexion ...

Kram

Sladdertackan sa...

Tänkvärt! Jag tror så här:

Vi skaffar barn för det är en drift vid föds med för människosläktets fortlevnad. Vi älskar och fostrar våra barn efter bästa förmåga, men vi får aldrig glömma att vi inte äger våra barn - vi har dem bara till låns.

I vårt samhälle har den äldre generationen fått en låg status och barnen har inte heller fostrats i den andan (hedra din fader och din moder) och därför glöms föräldrarna bort. Samhället förväntas ta hand om dem. I andra kulturer är det annorlunda där det sociala skyddsnätet inte finns, där uppfostras barn att ta hand om sina föräldrar. Så var det också tidigare i norden. När jag växte upp (på landet visserligen) så bodde flera generationer tillsammans.

Bara en liten reflexion ...

Kram

ansepanse sa...

mm, jättebra skrivet, mycket tänkvärt
kramar

Ellis sa...

Hej!
Vi hade tur som små, mamma jobbade natt och pappa hade sitt jobb hemma, så det fanns alltid någon hemma. Så inget dagis för mig, första saken för mig blev förskola!
Hoppas att man själv kan vara hemma ett bra tag om det blir barn någon gång. Mamma träffar jag mer då hon bor i samma stad, pappa lite mindre ofta men telefon finns när inte tid att köra dit finns alltid.
Hoppas du har en bra dag!
Kram Elenor

Veiken sa...

Förskolan sätter naturligtvis sina spår om man börjar tidigt där. Alltför många barn och alldeles för få pedagoger.
Föräldrarna får nog skörda vad dom en gång har sått! INTE ALLA, men dom flesta.
När man går till gym och annat för att barnet har det så bra i förskolan.. då kan man nog inte förvänta sig att gå före allt annat när man blir gammal. Kramar. Det här är viktigt att belysa.

syren sa...

Läsvärda tankar! När mina barn var små så var jag hemma på dagen och jobbade några timmar på kvällen och då var Hans hemma. Men tiderna har ju förändras tyvärr.kram

Ingrid sa...

Tänkvärt.. vi har precis pratat om det där att jag ser en förändring i att ens vuxna barn vill ha en så hög standard direkt.. Inte som vi gjorde tog ett steg i taget. Nej, det ska vara stort hus, fin, bil på direkten. inga begagnade möbler inte..Utlandsemester och skidresor.. Den höga standard de vill ha kräver ju att båda jobbar heltid.. och så är karusellen igång..
Jobbar på förskola själv, så jag ser ju.

kaffehörnan sa...

Man hjälps åt, skulle dom behöva hjälp kan dom alltid lita på en och tvärtom. Pratar dagligen
kram

Nett sa...

Visst kan man leva på en inkomst om man prioriterar, fast det är ju det idag att många prioriterar att bo och leva dyrare än förr. Kram

Mita sa...

Usch ja, inte lätt för dagens barn.Dom skjutsas hit och dit och olika aktiviteter ska dom hinna med.Precis som föräldrarna vill kompensera för bortavaron.Små barn borde få vara hemma,absolut lugnast. Jag var hemma tills den yngsta var tre år,och på den tiden var det fler mammor hemma så vi hade ju sällskap av varandra. Inte lätt att vara gammal heller och ingen orkar eller har tid att komma och hälsa på knappt.
Det är verkligen deprimerande,nu får jag ruska på mig för att komma ur dom här tankarna,
Kram vännen♥

Roffe sa...

Tur att facket gör nytta.Nu fått pengarna och beställt en ny data Äntligen,den jag har nu segar och stanna när den vill.Händer väll bara 1 gång om livet att man få pengar som det gjorde för mig.Ha en fin kväll.kram

paloma sa...

Du vi har minus grader här med nu! Det är skitkallt! Var ute 3 timmar med förut, är helt djupfryst ännu! Minns då lillan gick på dagis det var barn som kom direkt då dagis öppnade vid 6:30 och gick hem sist! Tråkigt för barnen som inte får någon kvallites tid med sina föräldrar! Hur är det med er i kylan? Överlever ni? kram

Johanna sa...

Ja, tisdagar brukar dte strula lite för mig, när huvudet inte är med en haha...men barnen gillade när det hände...så det gör liksom inte så mycket.... det visar bara att vuxna också kan göra fel iland :) kram

Ma sa...

Jag tror inte att barn far illa av att vara på dagis, så länge det är i rimliga tider och inte de lämnas bums dagis öppnas och hämtas vid stängning. För då ser de knappast något av sina föräldrar och det tror jag inte är bra för barnen. De behöver knyta an till sina föräldrar och speciellt när de är väldigt små. Dagis javisst, men inte längre än drygt en halv dag. Det tror jag på...

Nina sa...

Den där karamellen måste jag suga lite på....vad är det som gör.....hmm Mycket bra reflekterat!
Kramen

Augusta sa...

Där slog du huvudet på spiken, som man säger. Men vi betalar mycket i skatt som sedan politiker slösar bort. Ond cirkel kan man säga.

Kram

Ninja sa...

Bra inlägg....du kan inte förvänta kärlek om du inte ger kärlek.
Och man klarar sig på mindre än man tror.....

Maria sa...

Vilka fina barn, har sett dessa förut så otroligt fint gjort. Ja du i bland kan man undra med både gamla å unga vad som e rätt å fel.
Kramizar

eva sa...

Ja man kan allt undra hur bra det e egentligen med dessa förändringar när barnen får växa upp och stressa sig igenom dagarna från morgon till kväll med dagis fritis skola och på de alla fritidsintressen!
Måste kännas underbart att komma till värmen för er och slippa kalla Sverige ett tag:)
kramiz